Lofoten med Kystriksveg 17 2024

Lofoten med Kystriksveg 17 / 16 – 28 juli 2024
Följ med på ett riktigt MC-äventyr genom de norra delarna av Sverige med riktning mot den norska atlantkusten och det fantastiskt härliga Lofoten! Vi färdas genom skogslandskap och över stora fjällvidder i det nordligaste av Sverige. Vi följer E45 upp genom landet och gör lämpliga stopp för att se och ta till oss av den bygd vi färdas genom. Vi hinner även med ett besök i Jukkasjärvi innan vi når Lapporten och Riksgränsen. Väl över på norska sidan fortsätter vår resa ut mot Lofoten. På Lofoten stannar vi tre dygn, i samma boende, och passar då på att besöka Å och uppleva allt övrigt som Lofoten kan bjuda. Från Lofoten far vi sedan ner mot Saltstraumen och Kystriksveg 17. Vi följer så Helgelandskusten och hela Kystriksveg 17 ner mot området norr om Trondheim innan vi åter tar sikte mot Sverige. Vi färdas mestadels på asfalt men det kan även bli någon kortare grussträcka. Vi bor gemensamt i stugor, på vandrarhem och enklare hotell. Det blir många mil så det är bra om du är van att tillbringa hela dagen på din MC men vi kör aldrig längre körpass än 50 – 80 minuter innan vi tar paus. Häng med på ett riktigt äventyr norr om polcirkeln.

Så länge resan pågår är målet nått – MC-touring när den är som bäst!

Resebeskrivning
Dag 1: Vi samlas i Gagnef tisdagen den 16 juli där vi också har vår första övernattning. På kvällen har vi en samling med kvällsfika vid 19 tiden då vi även ger möjlighet till lite presentation av alla deltagare och guider men också mer information om vår gemensamma resa. Det går bra att anlända till Tallbacken från klockan 16, då finns kaffe och lite tilltugg framdukat.

Dag 2: Efter att vi ätit frukost dag 2 så startar vår resa upp genom Sverige mot Jämtland och Strömsund där vi har vår andra övernattning i Strömsund.

Dag 3: Vi fortsätter sedan efter E45 via Strömsund, Dorotea, Vilhelmina och Storuman innan vi når Jokkmokk och vår tredje övernattning norr om Polcirkeln.

Dag 4: Nu börjar vi känna av att vi är riktigt långt norrut och vi når så småningom Gällivare, Kiruna och Riksgränsen, men innan vi når ända fram så stannar vi till och kikar på Jukkasjärvi i sommarskrud och utan ishotell, eller? Vi fortsätter sedan i riktning mot Riksgränsen och här har vi nu vår fjärde övernattning i Björklidens stugby med utsikt mot Lapporten.

Dag 5 – 7: Nu det är dags att passera gränsen till Norge och ta oss över fjället ner mot fjordlandskapet. Vi fortsätter nu ut mot den härliga arkipelagen av öar i Atlanten och slår vårt nattläger i Svolvaer på Lofoten. Vi har tre övernattningar på samma ställe i Svolvaer, Lofoten Rorbuer med bäddade sängar och slutstädning. Vi gör sedan utflykter för att uppleva Lofotens alla sidor och kanske blir det även en tur upp mot Andöya en av dagarna. Kanske också ett besök på Borg och Vikingamuseet samtidigt som vi passar på att besöka vägs ände vid Å, längst ut på Lofoten.

Dag 8: När det sedan är dags att lämna Lofoten så kör vi via Lödingen över fjorden och längs E6 ner till Fauske där vi tar av ut mot Bodö och Saltstraumen. Här får vi också möjlighet att kolla in världens kraftigaste malström när nästan 400 miljoner kubikmeter vatten passerar över fjordtröskeln ut eller in från havet! Vårt boende har vi på Saltstraumen Camping i hytte.

Dag 9: Nu fortsätter resan söderut och det är dags att följa Kystriksveg 17 längs Helgelandskusten, Skandinaviens havsörns rikaste område, ner till Nesna där vi har ytterligare en övernattning. Här bor vi på Havblikk Camping i fyrbädds sjöhus. Under dagen passerar vi också åter polcirkeln så nu är vi i södern igen.

Dag 10: Från Nesna fortsätter vi ner längs kusten mot Sandnessjöen och Brönnöysund där vi har nästa övernattning.

Dag 11: Vi fortsätter sedan den sista biten av Kystriksveg 17 ner till Steinkjer och vidare längs E6 och en bit norr om Trondheim där vi slår nattläger i närheten av Levanger.

Dag 12: Nu tar vi definitivt ut riktningen mot Sverige och vi genar på baksidan av Sylarna och Hemavan ner mot Röros för fortsatt färd mot svenska gränsen där vi har vår sista gemensamma övernattning.

Dag 13: Nu är det dags för alla ta lite olika riktning mot hemmet och för den det passar så går det bara att följa guiderna ner genom Dalarna och Siljans området och Gagnef där det hela startade.

Vill man så går det också bra att få ytterligare en övernattning på Rönnegård Bädd&Frukost för 350:-/person (beställs separat).


Boende
Vi kommer att bo på svenska och norska campingplatser, hyttegränder, vandrarhem och enklare hotell i små och större stugor/rum med toalett och dusch i stugan/rummet eller i servicebyggnad strax intill. Ett enkelt men trivsamt boende. Alla stugor är utrustade med täcke och kudde, ”dyne” och ”pute” som det heter på norsk. Det innebär att det enda som behöver plockas med på resan för sovandet är lakan och örngott, då lämpligen ett reselakan som är lätt att packa. Glöm inte heller handduk! Om du har sovsäck krävs underlakan och örngott! Ett par av nätterna ingår bäddad säng!

Mat
Frukost ingår i resan och tillreds av gruppen tillsammans i frukostlag, varje deltagare är med någon eller ett par gånger och dukar fram frukost under resan. I frukosten ingår Gröt, lingonsylt, fil eller yoghurt, müsli, ost och skinka, margarin/smör, bröd, kaffe eller te. Vi guider står för alla inköp! Vi bjuder även på kaffe och te med tilltugg för fikapauser i det gröna. Varje deltagare har med sig en termos som fylls på med hett vatten innan avfärd varje morgon. Vattenkokare eller spis finns i de flesta boenden. Lunch äter vi ute efter vägen och vi guider ser till att det finns lämpliga alternativ för detta mitt på dagen mellan 12.30-14 (lunch ingår inte i priset). På kvällen samlas vi mellan 19 – 20 för gemensam avgång till middag för de som så önskar (middag ingår inte i priset). En lunch ingår dock i priset på resan och är mat som vi kan tillreda på plats efter vägen om det saknas bra andra alternativ, varför inte vid en sjö eller fin utsikt på fjället. Alla deltagare på resan ska alltid se till att det finns ett alternativ till lunch i den egna packningen ifall det inte finns något annat att tillgå, till exempel smörgås, frukt, Risifrutti, Yoghurt eller något annat som passar. Glöm inte heller att det alltid ska finnas något att dricka under resan, och då helst lätt tillgängligt i packningen.

Handlingar som ska med
För person Vid utlandsresa ska du ha med ditt pass även om det inte är nödvändigt i alla länder. Du ska även ha med ditt EU-kort (det europeiska sjukförsäkringskortet som beställs hos Försäkringskassan). Om du är förare måste du ha med dig giltigt förarbevis/körkort för fordonet som du kör på resan.

För fordon 
Du måste ha med registreringsbeviset för aktuellt fordon (den blå delen som fås från Transportstyrelsen). Saknas detta så kan det bli körförbud om man stoppas i många länder i Europa och EES. Försäkringsbevis för fordonet.

Krav på fordonet
Aktuellt fordon för resan ska vara servat och utrustat för den typ av resa som är aktuell. Tänk speciellt på att däckens slitmån ska klara den sträcka som är aktuell, helst med marginal. Fordonet ska också vara besiktigat, registrerat för trafik och försäkrat för de länder där resan genomförs.

Försäkringar
Ronnegard Adventure AB har företagsförsäkring för all sin verksamhet vilket då också gäller arrangemang och resor men du som resenärer måste se till att du själv har en personlig reseförsäkring som också gäller för resa utomlands, om så är aktuellt. Normalt har du en reseförsäkring genom din hemförsäkring.

Särskilda resevillkor för resan
För resegaranti, allmänna resevillkor och information runt paketreselagen se Bokningssidan!
Om deltagarantalet blir lägre än 10 personer kan resan bli inställd. Du meddelas då detta i god tid, minst två månader före avresa. Du får då tillbaka hela anmälningsavgiften.

Anmälningsavgiften faktureras vid anmälan och räknas då också som bekräftelse av bokning. Slutbetalning av resan sker tidigast 40 dagar före avresa.

Övrigt att tänka på
Varje deltagare ska ha med sänglinne/reselakan och en handduk, tallrik, bestick samt en termos som fylls med hett vatten varje morgon före avfärd.

Guider
Hans Rönnegård och Harri Wiklund, Gagnef

Frågor eller andra funderingar
Kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, mobiltelefon 072 - 2046200

Arrangör
mctouring.se / Ronnegard Adventure AB, mctouring.se med adress: Tallbacksvägen 19 78530 Gagnef / Orgnr: 556998 – 3421

Intressanta länkar
Inför resa, generella tips!
Här kan du följa resan på Facebook!
Hitta till Rönnegård Bädd & Frukost, Gagnef!
Bildalbum från olika resor med mctouring.se
Här kan du se fler filmer med mctouring.se

Ruttbeskrivning
Här ovan i resebeskrivningen finns en grov beskrivningen av rutten. Ett par veckor före resans start kommer det att finnas mer exakta rutter för nedladdning till GPS eller mobil. Information om detta kommer att skickas ut till alla deltagare på resan tillsammans med instruktioner för hantering av ruttfilerna. Justering av rutten på grund av väder, trafik eller andra påverkande faktorer kan ske både före och under resan.

Boka resa
Datum
Avresa: 2024-07-16
Hemresa: 2024-07-28
Priser

Priset för resan är 14 800 kronor för förare och 13 800 kronor för passagerare inklusive alla skatter, resegaranti och anmälningsavgift på 1000 kronor/person. Beräknat antal platser på resan är 14 – 18.

I priset för resan ingår
Boende i två eller fyrbäddsrum/stuga plus alla frukostar som vi för det mesta tillreder själva, en lunch samt fika förmiddag och eftermiddag vid dagsturerna kaffe, te och nått tilltugg. Alla bomavgifter efter rutten samt all guidning.

Boka resa
Bilder
Ronnegard Adventure AB
Tallbacksvägen 19
SE 785 30 Gagnef
Org.nr: 556998-3421
Kontaktinformation
Personuppgiftspolicy
Producerad av
crossmenu