Norska Pärlor Grustouring 2023

Norska Pärlor Grustouring / 19 – 26 augusti 2023
Norska Pärlor Grustouring, eller kanske ännu bättre äventyrstouring så länge det är väg. Det innebär att vi tourar på jakt efter de där riktigt fina vägarna över fjället eller genom skogen! Det är helt enkelt MC-Touring när den är som bäst på både asfalt och grus! Varför gör vi då ett sådant upplägg? Jo det är för att nå längre ut i det enormt stora vägnät som finns både i Sverige och Norge och se platser som vi aldrig kommer riktigt nära om vi bara håller oss till det allmänna och asfalterade vägnätet. Vi kommer också längre bort från den stora semestertrafiken och vi kan avnjuta fjället och övrig natur på samma sätt som vid en vandring. Det är alltså inte ”Grusbus” eller enduro/offroadkörning utan det enda som skiljer mot vanlig MC-touring är att det också är grusvägar i det allmänna och privata vägnätet som vi färdas på. Vet du att det går bra att köra grusväg med din motorcykel så funkar det även för denna resa. Häng med på ett äventyr där vi utforskar de mindre vägarna i det allmänna och öppna vägnätet.

Så länge resan pågår är målet nått – MC-touring när den är som bäst!

Resebeskrivning
Dag 1: Vi samlas i Gagnef den 19 augusti där vi också har vår första övernattning. På kvällen har vi en samling med kvällsfika runt 19 då vi även ger möjlighet till lite presentation av alla deltagare och guider men också mer information om vår gemensamma resa. Det går bra att anlända till Tallbacken från klockan 16, då finns kaffe och lite tilltugg framdukat.

Dag 2: Dag två tar vi oss upp genom Dalarna på små fina grus och gamla forvägar genom byar och fäbodar. Vi tar oss sedan över gränsen in i Norge och nästa övernattning har vi i trakterna av Trysil.

Dag 3: Väl i Norge siktar vi in oss på alla de fina bomvägar som finns på den här sidan kölen. Vi tar oss över två fjällpassager innan vi via delar av Peer Gyntvegen når Skåbu.

Dag 4: Nu tar vi sikte på Jotunheimen vägen och tar oss över mot Valdresflya. Vi tar oss sedan ner mot Randalsverk innan vi åter tar sikte på fjället för att korsa de östra delarna av Jotunheimen på vår väg till Lom.

Dag 5: Resan fortsätter nu med en eller ett par toppbestigningar (om vädret tillåter). Blåhö/Jetta på knappt 1700 möh är ett sådant mål (frivillig toppbestigning). Vi kör sedan Slådalsvägen över mot Dombås där vi har nästa övernattning.

Dag 6: Från Dombås tar vi sikte på Dovrefjell och så småningom Einundalen en riktig härlig fjällvandring på två hjul. Vi tar oss sedan ner via Alvdal (och kanske även Trontoppen (frivillig toppbestigning) innan vi via Vinjevegen når Koppang.

Dag 7: Nu har vi tagit ut siktet mot Sverige men vi väljer att fortsätta köra flera av de bomvägar som bjuds innan vi till slut når Sälen och Transtrand. Här har vi vår sista gemensamma övernattning.

Dag 8: Beroende lite på vart vi ska så delar vi nu på oss. För dom som ska ner mot Dalarna och Stockholmstrakten går det bra att haka på oss guider.

Det blir en blandning av grus och asfalt men med mest fokus på grus. Men vi tar alltid sikte på de vägar som har något att bjuda både för körningen och den totala upplevelsen.

Är det någon som behöver så går det bra att få en extra övernattning i Gagnef på Rönnegård Bädd&Frukost, 325 kronor per person, men det beställs i så fall separat.

Boende
Vi kommer att bo på svenska och norska campingplatser, hyttegrender eller vandrarhem i små och större stugor/rum med toalett och dusch i stugan/rummet eller i servicebyggnad strax intill. Ett enkelt men trivsamt boende. Alla stugor är utrustade med täcke och kudde, eller dyne och pute som det heter på norsk, så det enda som behöver plockas med på resan för sovandet är lakan och örngott, då lämpligen ett reselakan som är lätt att packa. Glöm inte heller handduk! Om du har sovsäck krävs underlakan och örngott!

Mat
Frukost ingår i resan och tillreds av gruppen tillsammans i frukostlag, varje deltagare är med någon eller ett par gånger och dukar fram frukost under resan. I frukosten ingår Gröt, lingonsylt, fil eller yoghurt, müsli, ost och skinka, margarin/smör, bröd, kaffe eller te. Vi guider står för alla inköp! Vi bjuder även på kaffe och te med tilltugg för fikapauser i det gröna. Varje deltagare har med sig en termos som fylls på med hett vatten innan avfärd varje morgon. Vattenkokare eller spis finns i de flesta boenden. Lunch äter vi ute efter vägen och vi guider ser till att det finns lämpliga alternativ för detta mitt på dagen mellan 12.30-14 (lunch ingår inte i priset) och på kvällen samlas vi mellan 19 – 20 för gemensam avgång till middag för de som så önskar (middag ingår inte i priset). En lunch ingår dock i priset på resan och är mat som vi kan tillreda på plats efter vägen om det saknas bra andra alternativ, varför inte vid en fin bäck på fjället. Alla deltagare på resan ska alltid se till att det finns ett alternativ till lunch i den egna packningen ifall det inte finns något annat att tillgå, t.ex. frukt, Risifrutti, Yoghurt eller något annat som passar. Glöm inte heller att det alltid ska finnas något att dricka under resan, lätt tillgängligt i packningen.

Pris för resan
Priset för det hela är 8 200 kronor för förare och 7 200 kronor för passagerare inklusive alla skatter, resegaranti och anmälningsavgift på 500 kronor/person. Beräknat antal platser på resan är 14 – 18.

I priset för resan ingår
Boende i tvåbäddsrum/stuga, alla frukostar, en lunch samt fika förmiddag och eftermiddag vid dagsturerna kaffe, te och nått tilltugg samt all guidning och bomvägsavgifter som ingår i rutten och som inte är fotobaserade (dessa debiteras i efterhand per fordon och tas av respektive förare).

Handlingar som ska med
För person Vid utlandsresa ska du ha med ditt pass även om det inte är nödvändigt i alla länder. Du ska även ha med ditt EU-kort (det europeiska sjukförsäkringskortet som beställs hos Försäkringskassan). Om du är förare måste du ha med dig giltigt förarbevis/körkort för fordonet som du kör på resan.

För fordon
Du måste ha med registreringsbeviset för aktuellt fordon (den blå delen som fås från Transportstyrelsen). Saknas detta så kan det bli körförbud om man stoppas i många länder i Europa och EES. Försäkringsbevis för fordonet.

Krav på fordonet
Aktuellt fordon för resan ska vara servat och utrustat för den typ av resa som är aktuell. Tänk speciellt på att däckens slitmån ska klara den sträcka som är aktuell, helst med marginal. Fordonet ska också vara besiktigat, registrerat för trafik och försäkrat för de länder där resan genomförs.

Försäkringar
Ronnegard Adventure AB har företagsförsäkring för all sin verksamhet vilket då också gäller arrangemang och resor men du som resenärer måste se till att du själv har en personlig reseförsäkring som också gäller för resa utomlands, om så är aktuellt. Normalt har du en reseförsäkring genom din hemförsäkring.

Särskilda resevillkor för resan
För resegaranti, allmänna resevillkor och information runt paketreselagen se Bokningssidan!
Om deltagarantalet blir lägre än 10 personer kan resan bli inställd. Du meddelas då detta i god tid, minst två månader före avresa. Du får då tillbaka hela anmälningsavgiften.

Anmälningsavgiften faktureras vid anmälan och räknas då också som bekräftelse av bokning. Slutbetalning av resan sker tidigast 40 dagar före avresa.

Övrigt att tänka på
Varje deltagare ska ha med sänglinne/reselakan och en handduk, tallrik, bestick samt en termos som fylls med hett vatten varje morgon före avfärd.

Guide
Hans Rönnegård, Gagnef
Göran Svensson, Leksand

Frågor eller andra funderingar
Kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, mobiltelefon 072 - 2046200

Arrangör
mctouring.se / Ronnegard Adventure AB, mctouring.se med adress: Tallbacksvägen 19 78530 Gagnef / Orgnr: 556998 – 3421

Intressanta länkar
Inför resa, generella tips!
Inför resan
Här kan du följa resan på Facebook!
https://www.facebook.com/groups/1578652245786378/
Hitta till Rönnegård Bädd & Frukost, Gagnef!
http://www.ronnegard.se/
Bilder från resan 2016!
https://www.facebook.com/pg/mctouring/photos/?tab=album&album_id=1362628473801561
Bilder från resan 2015!
https://www.facebook.com/pg/mctouring/photos/?tab=album&album_id=1026472670750478

Ruttbeskrivning
För en grov ruttbeskrivning se ”Resebeskrivningen” ovan. Ett par veckor före resans start kommer det att finnas mer exakta rutter för nedladdning till GPS eller mobil. Information om detta kommer att skickas ut till alla deltagare på resan tillsammans med instruktioner för hantering av ruttfilerna. Justering av rutten på grund av väder, trafik eller andra påverkande faktorer kan ske både före och under resan.

Boka resa
Datum
Avresa: 2023-08-19
Hemresa: 2023-08-26
Priser

Pris för resan
Priset för det hela är 8 200 kronor för förare och 7 200 kronor för passagerare inklusive alla skatter, resegaranti och anmälningsavgift på 500 kronor/person. Beräknat antal platser på resan är 14 – 18.

I priset för resan ingår
Boende i tvåbäddsrum/stuga, alla frukostar, en lunch samt fika förmiddag och eftermiddag vid dagsturerna kaffe, te och nått tilltugg samt all guidning och bomvägsavgifter som ingår i rutten och som inte är fotobaserade (dessa debiteras i efterhand per fordon och tas av respektive förare).

Boka resa
Bilder
Ronnegard Adventure AB
Tallbacksvägen 19
SE 785 30 Gagnef
Org.nr: 556998-3421
Kontaktinformation
Personuppgiftspolicy
Producerad av
crossmenu