Norska Pärlor Vårtouring 2024

Norska Pärlor Vårtouring / 4 maj – 11 maj 2024

Norska Pärlor Vårtouring, eller möte med våren på fjället och sommaren vid fjorden. En resa som tar oss genom ett vårfagert landskap, genom skogar över fjäll och ner till strandkanten vid fjordarna på norska Vestlandet. På den här resan har vi fyra övernattningar vid Sognefjorden Norges längsta fjord. Vi gör två dagsutflykter med fjorden som utgångspunkt och alla dess vindlingar men vi besöker även höjderna i Jotunheimen. Vi kör några av Norges vackraste fjällvägar med magnifik utsikt över både fjäll och fjord. Eftersom vi bor tre nätter på samma ställe kan vi också dessa dagar köra med lite mindre packning. En av dagarna ges det också möjlighet att åka med den berömda Flåmsbanan, en järnvägsresa som tar oss från havsnivån till 866 meter över havet på bara 2 mil! En mycket speciell upplevelse Så passa på och följ med och möt våren och sommaren i det norska fjäll- och fjordlandskapet!
Så länge resan pågår är målet nått – MC-touring när den är som bäst!

Resebeskrivning
Dag 1: Vi samlas i Gagnef den 4 maj där vi också har vår första övernattning. På kvällen har vi en samling med kvällsfika runt 19 då vi även ger möjlighet till lite presentation av alla deltagare och guider men också mer information om vår gemensamma resa. Det går bra att anlända till Tallbacken från klockan 16, då finns kaffe och lite tilltugg framdukat.

Dag 2: Efter att vi ätit frukost så startar vår resa och vi tar oss via norra Dalarna och den svenska fjällvärlden över till Norge. Vi har vår andra övernattning i omgivningarna runt Mjösa (Norges största sjö).

Dag 3: Resan fortsätter nu genom dalar och över fjäll ner mot det norska fjordlandskapet. Väl ner vid fjorden så slår vi läger och här blir vi nu kvar på samma ställe 3 nätter.

Dag 4 - 5: Nu blir vi här runt Sognefjorden och Jotunheimen och gör två olika dagsutflykter på vägarna i omgivningen samt att vi en av dagarna utforskar Aurlandsfjellet och Flåmsbanan upp på Hardangervidda.

Dag 6: Nu packar vi ihop efter tre nätter i Laerdal och tar sikte på fjället och vägen över Sognefjell (Norges högst belägna allmänna väg) och till Lom. I Lom har vi då ytterligare en övernattning.

Dag 7: Nu lämnar vi de högsta delarna runt Jotunheimen för den här gången men vi behöver ta oss över ytterligare fjäll innan vi åter når norska Östlandet och gränsen mot Sverige. Vår sista gemensamma övernattning har vi i gränstrakterna till Sverige.

Dag 8: Nu tar vi sikte hemåt och beroende på var vi bor så kör vi åt lite olika håll. För den det passar går det bra att följa guiderna mot Gagnef (närmaste vägen mot Ostkusten och Stockholm).

Den som önskar kan få ytterligare en övernattning i Gagnef för 350:-/person, beställs i så fall separat.

Boende
Vi kommer att bo i stugor/hytte, vandrarhem eller pensionat i små och större stugor/rum med toalett och dusch i stugan/rummet eller i servicebyggnad strax intill. Ett enkelt men trivsamt boende. Alla stugor/rum är utrustade med täcke och kudde, eller dyne och pute som det heter på norsk, så det enda som behöver plockas med på resan för sovandet är lakan och örngott, då lämpligen ett reselakan som är lätt att packa. Glöm inte heller handduk! Om du har sovsäck krävs underlakan och örngott!

Mat
Frukost ingår i resan och tillreds av gruppen tillsammans i frukostlag, varje deltagare är med någon eller ett par gånger och dukar fram frukost under resan. I frukosten ingår Gröt, lingonsylt, fil eller yoghurt, müsli, ost och skinka, margarin/smör, bröd, kaffe eller te. Vi guider står för alla inköp! Vi bjuder även på kaffe och te med tilltugg för fikapauser i det gröna. Varje deltagare har med sig en termos som fylls på med hett vatten innan avfärd varje morgon. Vattenkokare eller spis finns i de flesta boenden. Lunch äter vi ute efter vägen och vi guider ser till att det finns lämpliga alternativ för detta mitt på dagen mellan 12.30-14 (lunch ingår inte i priset) och på kvällen samlas vi mellan 19 – 20 för gemensam avgång till middag för de som så önskar (middag ingår inte i priset). En lunch ingår dock i priset på resan och är mat som vi kan tillreda på plats efter vägen om det saknas bra andra alternativ, varför inte i solskenet vid en fin vy på fjället. Alla deltagare på resan ska alltid se till att det finns ett alternativ till lunch i den egna packningen ifall det inte finns något annat att tillgå, till exempel frukt, Risifrutti, Yoghurt eller något annat som passar. Glöm inte heller att det alltid ska finnas något att dricka under resan, lätt tillgängligt i packningen.

Handlingar som ska med
För person Vid utlandsresa ska du ha med ditt pass även om det inte är nödvändigt i alla länder. Du ska även ha med ditt EU-kort (det europeiska sjukförsäkringskortet som beställs hos Försäkringskassan). Om du är förare måste du ha med dig giltigt förarbevis/körkort för fordonet som du kör på resan.

För fordon 
Du måste ha med registreringsbeviset för aktuellt fordon (den blå delen som fås från Transportstyrelsen). Saknas detta så kan det bli körförbud om man stoppas i många länder i Europa och EES. Försäkringsbevis för fordonet.

Krav på fordonet
Aktuellt fordon för resan ska vara servat och utrustat för den typ av resa som är aktuell. Tänk speciellt på att däckens slitmån ska klara den sträcka som är aktuell, helst med marginal. Fordonet ska också vara besiktigat, registrerat för trafik och försäkrat för de länder där resan genomförs.

Försäkringar
Ronnegard Adventure AB har företagsförsäkring för all sin verksamhet vilket då också gäller arrangemang och resor men du som resenärer måste se till att du själv har en personlig reseförsäkring som också gäller för resa utomlands, om så är aktuellt. Normalt har du en reseförsäkring genom din hemförsäkring.

Särskilda resevillkor för resan
För resegaranti, allmänna resevillkor och information runt paketreselagen se Bokningssidan!
Om deltagarantalet blir lägre än 10 personer kan resan bli inställd. Du meddelas då detta i god tid, minst två månader före avresa. Du får då tillbaka hela anmälningsavgiften.

Anmälningsavgiften faktureras vid anmälan och räknas då också som bekräftelse av bokning. Slutbetalning av resan sker tidigast 40 dagar före avresa.

På grund av väder och vind kan rutten och upplägget behöva justeras, både före och under resan. Det kan innebära att en dagsrutt kan bli längre än planerat och att det kan bli sen ankomst till boendet. Om en sådan förändring påverkar priset mer än 10%, uppåt eller nedåt, så kommer en kostnadsjustering att hanteras.

Övrigt att tänka på
Varje deltagare ska ha med sänglinne/reselakan och en handduk, tallrik, bestick samt en termos som fylls med hett vatten varje morgon före avfärd till kaffe eller te paus efter vägen.

Guider
Hans Rönnegård, Gagnef
Katarina Skaaret, Falun
Så länge resan pågår är målet nått!

Frågor eller andra funderingar
Kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, mobiltelefon 072 - 2046200

Arrangör
mctouring.se / Ronnegard Adventure AB, mctouring.se med adress: Tallbacksvägen 19 78530 Gagnef / Orgnr: 556998 – 3421

Intressanta länkar
Inför resa, generella tips!
Här kan du följa resan på Facebook
Hitta till Rönnegård Bädd & Frukost, Gagnef
Bildalbum från olika resor med mctouring.se
Här kan du se fler filmer med mctouring.se

Ruttbeskrivning
En grov beskrivning av rutten går att finna i resebeskrivningen här ovan. En eller ett par veckor före resans start kommer det att finnas mer exakta rutter för nedladdning till GPS eller mobil. Information om detta kommer att skickas ut till alla deltagare på resan tillsammans med instruktioner för hantering av ruttfilerna. Justering av rutten på grund av väder, trafik eller andra påverkande faktorer kan ske både före och under resan.

Boka resa
Datum
Avresa: 2024-05-04
Hemresa: 2024-05-11
Priser

Pris för resan
Priset för det hela är 8 800 kronor för förare och 7 800 kronor för passagerare inklusive alla skatter, resegaranti och anmälningsavgift på 500 kronor/person. Beräknat antal platser på resan är 12–16.

I priset för resan ingår
Boende i tvåbäddsrum eller stuga, alla frukostar samt fika förmiddag och eftermiddag vid dagsturerna kaffe, te och nått tilltugg, en lunch samt all guidning.

Boka resa
Bilder
Ronnegard Adventure AB
Tallbacksvägen 19
SE 785 30 Gagnef
Org.nr: 556998-3421
Kontaktinformation
Personuppgiftspolicy
Producerad av
crossmenu